Werfleider vs. Projectleider: wie doet wat?
Bij een nieuwbouwproject zijn heel wat mensen betrokken. Zo zijn er natuurlijk de arbeiders en aannemers die de werken uitvoeren, en die staan dan weer onder leiding van werfleiders en/of projectleiders. Maar wat is nu precies het verschil tussen die laatste twee en wie doet wat? We leggen het je uit.
In theorie zit het verschil ‘m in de verantwoordelijkheden. Een projectleider staat in principe boven de werfleider, en is meestal verantwoordelijk voor meerdere werven tegelijkertijd. Een werfleider daarentegen focust op een of twee werven. In de praktijk kunnen de functies overlappen of zelfs door dezelfde persoon uitgevoerd worden. De precieze invulling van de jobs hangt dus af van bedrijf tot bedrijf en van project tot project.
Wat doet een projectleider?
Een projectleider is in de eerste plaats coördinator, en dat van verschillende bouwplaatsen tegelijk. Het takenpakket is behoorlijk uitgebreid: denk maar aan communicatie met het werfpersoneel (al dan niet via de werfleider) en leveranciers, maar ook met het management en met klanten. Elk nieuwbouwproject wordt van A tot Z nauwlettend opgevolgd door een projectleider.
Alles begint bij het bouwdossier. De projectleider kijkt het dossier na op haalbaarheid en stelt een uitvoerplanning op. Ook het budget bewaken en leveranciers contacteren voor offertes en planningen, hoort bij het leiden van een project. Na de start van de werken houden projectleiders de vorderingen nauwlettend in de gaten, om de planning te bewaken. Ook proberen ze de materialen, machines en werkkrachten zo efficiënt mogelijk te verdelen over verschillende werven. Pas bij de oplevering zit de job erop.
Wat doet een werfleider?
Anders dan een projectleider, heeft de werfleider doorgaans maar verantwoordelijkheid over een tot twee werven. Werfleiders zijn dan ook het grootste deel van de tijd aanwezig op de bouwplaats, omdat zij het dagelijkse reilen en zeilen coördineren. Zo sturen werfleiders de arbeiders aan en zijn ze verantwoordelijk voor het aanwezige bouwmateriaal en voor de kwaliteitscontrole van de uitgevoerde werken.
Als er doorheen de werkdag problemen zijn, zal de werfleider die, al dan niet in samenspraak met de projectleider, oplossen. En naast al dat probleemoplossend denken, is er ook de werfadministratie. Werfleiders houden bij welke werkkrachten er wanneer aanwezig zijn en wanneer het materiaal toekomt en gebruikt wordt. De werfleider is dus de schakel tussen de projectleider en de werkkrachten ter plaatse.
Benieuwd naar waar onze project- en werfleiders op dit moment mee bezig zijn? Bekijk alle nieuwbouwprojecten hier.