Waarop moet je letten bij een (nieuwbouw)huisbezoek?
Voor je een woning koopt, wil je natuurlijk eerst kijken waar je aan toe bent. Dat geldt net zo goed voor een nieuwbouwappartement als voor een bestaande woning. Met dat verschil, dat je nieuwbouwwoning misschien nog niet helemaal af is, als je op bezoek kan. Waar moet je dan precies op letten? We geven je graag een paar tips.
Als je overweegt een nieuwbouwwoning of -appartement te kopen, is de kans groot dat je niet naar een afgewerkt pand kan gaan kijken. Dat maakt het een pak moeilijker om uit te zoeken of dit nu écht jouw droomwoning is. Maar geen nood. We helpen je op weg met een paar handige tips voor het bezoeken van jouw nieuwbouwwoning (in aanbouw).
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat een bezoek altijd mogelijk is, ook al is het gebouw nog niet helemaal af. Je hebt dus altijd de kans om onder begeleiding van een verkoper, of een makelaar als je dat fijner vindt, op bezoek te gaan op de werf. Dat kan op afspraak of tijdens een opendeurmoment.
Vraag naar een lastenboek, de encyclopedie van je appartement
Een lastenboek is onmisbaar als je je grondig wil informeren over een nieuwbouwappartement. Hierin staat omschreven wanneer welke werken gebeuren, en welke budgetten voorzien zijn voor afwerking. Zo weet je precies wat er in de prijs inbegrepen zit, en met welke andere kosten je nog rekening moet houden.
Zo’n lastenboek is dus erg handig om in je achterhoofd te houden bij een huisbezoek. Het geeft je een overzicht van wat je kan verwachten, en is een handig hulpmiddel om verschillende projecten met elkaar te vergelijken.
Ga op zoek naar een modelappartement
Als je een nieuwbouwappartement op het oog hebt in een project, dan bestaat de kans dat de ontwikkelaar alles op alles heeft gezet om al een modelappartement af te krijgen. Als dat het geval is, is dat zeker de moeite waard om te bekijken. Zo krijg je een tastbaar beeld van hoe ook jouw nieuwbouwwoning er uit kan gaan zien. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat de afwerking in het modelappartement misschien wel niet exact hetzelfde is als wat voorzien is voor jouw appartement. Vraag dus gerust aan de verkoper wat er in de prijs van het appartement is inbegrepen, en waaraan er eventueel een meerkost hangt.
Bezoek verschillende units
Het voordeel aan een nieuwbouwproject? Dat is dat er verschillende opties zijn. Zo kan je tijdens een werfbezoek ontdekken waar welke appartementen precies gelegen zijn, hoe het uitzicht eruit zal zien, waar het licht binnenvalt en hoe de ligging is tegenover de rest van het gebouw en de gemeenschappelijke delen. Zo kan je een onderbouwde beslissing maken over welk appartement het best bij jou past.
Stel vragen
Voor een ongeoefend oog zijn werfbezoeken niet makkelijk. Stel dus zoveel mogelijk vragen. Je makelaar of verkoper heeft ongetwijfeld ervaring met gelijkaardige projecten en zal dus veel van je onzekerheden kunnen wegnemen. Wees ook niet bang om ‘domme’ vragen te stellen: een woning kopen is een ingrijpende beslissing en je kan niet geïnformeerd genoeg zijn.
Bezoek je het project in een van de laatste fases, en zijn er al mensen ingetrokken? Dan willen zij je misschien ook wel wat meer vertellen over hun ervaringen.
Maak voldoende foto’s
Een bezoek duurt meestal niet erg lang, en alle details in je opnemen is dan ook niet makkelijk. Maak foto’s van de verschillende ruimtes, van een eventueel modelappartement en van de gemeenschappelijke delen. Zo kan je thuis op je gemak nog even reflecteren op wat je gezien hebt. Eventuele vragen die je achteraf nog bedenkt, kan je uiteraard ook nog steeds stellen aan de verkopers.
De gemeenschappelijke delen en de buurt
Vergeet ook niet om de tijd te nemen om de omgeving te gaan verkennen. De verkoper zal je ongetwijfeld de gemeenschappelijke delen laten zien, maar ook de buurt is belangrijk. Kom dus een halfuurtje vroeger en wandel wat rond, of neem achteraf de tijd om op zoek te gaan naar dingen die jij belangrijk vindt: supermarkten, parken, scholen…
Nieuwsgierig geworden? Kom eens een kijkje nemen in een nieuwbouwwoning tijdens onze opendeurdagen.