Senioren willen terug in de nabijheid van hun kinderen wonen.
Vroeg of laat staan de meesten van ons ervoor. De kinderen vliegen uit en de opeenvolgende verhuisbewegingen van die kinderen enige tijd later zorgen voor de ruimtelijke afstand tot de ouders. Op die manier worden relaties tussen generaties binnen een familie sterk beïnvloed door een geografisch component. Denk bijvoorbeeld aan factoren zoals studie- en werkopties. Deze drijven kinderen verder van het ouderlijke huis en zorgen voor eenzaamheid van senioren.
Deze werkelijkheid komt ook tot uitdrukking in de voorkeuren omtrent nabijheid van familie. Zo wil het overgrote deel van de vijfenzestigplussers dat dierbare familie in dezelfde buurt woont. Het is dan ook niet zo heel gek dat samenwoningsvormen zoals ‘kangoeroewonen’ en assistentiewoningen de voorbije jaren aan heel wat populariteit hebben gewonnen.
Gepaste afstand tegen vereenzaming van senioren?
Het ideale aantal kilometers tussen generaties binnen een familie is echter subjectief. Zaken zoals regelmatig hulp kunnen bieden en snel bij de ander kunnen zijn voor eventuele noodhulp worden zowel bij jong als oud hoog in het vaandel gedragen. Daarnaast geven vijfenzestigplussers ook te kennen dat zij een onverwacht bezoek enorm appreciëren. Vooral een praatje met diegenen die hen nauw aan het hart liggen doet hen goed.
Eenzaamheid, een individuele en collectieve opdracht voor elk van ons.
Eenzaamheid is een probleem van alle tijden en van alle leeftijden, maar vooral bij senioren. Iedereen kan ermee te maken krijgen, ongeacht geslacht, leeftijd en achtergrond zo blijkt uit onderzoek. Zo voelt vijfenveertig procent van de vijfenzestigplussers zich vaak alleen. Nochtans zouden we kunnen beweren dat de moderne digitale wereld, waarin iedereen met iedereen in verbinding staat, de eenzaamheid terugdringt. Vandaag is het niet langer de kwantiteit van relaties die ertoe doet, maar wel de kwaliteit. Relaties met andere mensen dragen bij tot geluk, gebrek aan ‘naasten’ vergroot de kans op eenzaamheid.
Geen vereenzaming voor senioren!
Wanneer we vereenzaming bij senioren onder de loep nemen constateren we verschillende oorzaken. Vanaf de pensioenleeftijd vallen de meeste werkgerelateerde contacten weg waardoor een grote groep sociale relaties uitdooft. Denk bijvoorbeeld aan ex collega’s die een andere weg inslaan, geen spontane gesprekjes meer bij het eerste kopje koffie van de dag, bedrijfsactiviteiten en – recepties duiken niet langer op in jouw agenda, enzovoort. Op datzelfde momenten hebben (klein)kinderen het druk met eigen werk en gezin.
Ingrijpender wordt het wanneer de levenspartner komt te gaan. Het wegvallen van die hechte band veroorzaakt een grote emotionele eenzaamheid. Daarnaast vermindert de mobiliteit vaak door gezondheidsproblemen en kan het openbaar vervoer dit slechts deels opvangen. Helaas is er vaak sprake van een slechte (of helemaal geen) verbinding. Bovendien laat de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer vaak te wensen over. Het blijft toch een hele onderneming voor veel senioren om zich zo te verplaatsen.
Tot slot, gekende dorpscafés en volkshuizen verdwijnen uit het straatbeeld. Voorgaande opsomming schets slechts een aantal oorzaken die een invloed hebben op het sociale isolement bij een oudere generatie.
Een assistentiewoning, dat is hulp en gezelligheid op wandelafstand voor senioren.
Deze vier troeven van een erkende assistentiewoning binden de strijd aan tegen de vereenzaming:
- Samenwonen, in alle privacy
Een assistentiewoning is een ruim, zonnig appartement met terras of tuin. Een praatje slaan met de buren van dezelfde leeftijd is steeds mogelijk. Op andere momenten verkiest u de privacy van uw serviceflat. De nabijheid van gelijkgestemden én van comfort- en zorgdiensten is een bijkomende troef.
- Loungen in gemeenschappelijke ruimte
De gezellige gemeenschappelijke ruimte in de groep assistentiewoningen is dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Een trendy volkshuis. De smaakvolle inrichting nodigt uit tot bijpraten, tot samen ontspannen, of tot ondernemen.
- Hobby’s en activiteiten in het gebouw
De woonassistent organiseert er immers tal van interessante activiteiten. Deelname is uiteraard volledig vrijblijvend.
- Wonen midden in een levendig centrum
Een goede assistentiewoning is centraal gelegen: in of vlakbij een levendig dorpscentrum met horeca, winkels, park… De gezelligheid van een stijlvolle assistentiewoning zorgt er voor dat vele investeerders in vastgoed voor dit type vastgoed kiezen.
Wenst u meer informatie over erkende assistentiewoningen? Overweegt u een assistentiewoning aan te kopen in uw buurt? Contacteer de vastgoedspecialisten van Brody en ontdek alles wat u wilt weten over assistentiewoningen. Wij helpen u graag verder.