Ongetrouwd vastgoed kopen, een strak plan?
Huisje, tuintje, kindje… Dat ritme bepaalt al een tijdje ons leven niet meer. Dat betekent ook dat er vaker ongehuwde koppels kiezen om samen vastgoed te kopen. Heeft dat gevolgen als koppel? Hoe kan je die situatie optimaliseren? Lees daarom even verder.
Het financiële plaatje
Hoe de financiën verdeeld zijn, is vaak al geregeld bij getrouwde koppels of koppels die wettelijk samenwonen. Woon je enkel feitelijk samen, dan is dat andere koek. Bijvoorbeeld: de financiële inbreng. De ene partner verdient mogelijks meer of krijgt eventueel financiële steun van de ouders. Daarom is het belangrijk om alles zwart op wit te laten zetten. Wie heeft welke inbreng? Wat gebeurt er wanneer een van de partners sterft? Zo vermijd je enkele onduidelijkheden en kan je je volledig concentreren op de aankoop van je droomwoonbestemming.
De juridische kant – de aankoopakte
Het is aangeraden om aan de aankoopakte enkele juridische elementen te laten toevoegen. Als samenwonend koppel heb je namelijk enkele andere verplichtingen dan een getrouwd koppel. We bekijken hieronder drie mogelijkheden bij het kopen van vastgoed.
Mogelijkheid 1: lasten verdelen in onverdeeldheid
De tijd dat enkel gehuwde paren samen vastgoed kochten, ligt lang achter ons. Tegenwoordig plannen meerdere mensen samen een aankoop, een groep die verder geen wettelijke relatie met elkaar heeft. Meestal worden die panden aangekocht in ‘onverdeeldheid’. Dat betekent dat het aandeel van koper op basis van zijn of haar financiële vermogen wordt berekend. Met andere woorden: jouw aandeel bepaalt het percentage van de aankoopprijs dat je effectief hebt betaald. Ga je alsnog uit elkaar? Dan krijgt iedere eigenaar zijn/haar ingebrachte deel terug. Een andere optie is dat één van de partners de andere uitkoopt.
Mogelijkheid 2: beding van aanwas
Een beding van aanwas is een contract waarin wordt vastgelegd dat de langstlevende partner de eigendom van het volledige huis of appartement krijgt. Opgelet, het contract is enkel geldig is bij een ‘evenwaardig karakter’ van de partners: het is dus de bedoeling dat de partners elk de helft van het huis bezitten en een gelijkaardige levensverwachting hebben.
Fiscaal gezien is dat zeker een voordeel, aangezien de overlevende partner geen successierechten hoeft te betalen. Hoewel dus de langstlevende partner geen erfbelasting betaalt, moet die wel opnieuw de registratierechten ophoesten die zijn betaald bij de aankoop van het huis. Die kunnen 5, 6, 10 of 12 procent van de waarde van het deel van de overleden partner bedragen. Daarom wordt die mogelijkheid meestal als optie meegegeven.
Mogelijkheid 3: registratie als wettelijk samenwonenden
De laatste mogelijkheid is je als koppel te laten registreren als wettelijk samenwonend. Zo kun je je juridisch gezien ook beschermen omdat de langstlevende partner wettelijk van de andere partner zal erven zonder hoge successierechten te moeten betalen.
Wat onthouden van ongetrouwd vastgoed kopen – combineer slim
Koop je als ongetrouwd koppel een woning? Dan biedt mogelijks de combinatie van een verklaring van wettelijke samenwoning met een testament en optioneel een beding van aanwas bijna dezelfde fiscale voordelen en juridische bescherming als getrouwde koppels.
Zijn jullie niet getrouwd, maar hebben jullie wel kinderen? Dan is een overleg met de notaris zeker aan te raden. Die zal mee zoeken naar de best mogelijke optie en bescherming voor jullie situatie.
Ben je van plan om een woning aan te kopen? Contacteer onze experts, en neem eens kijkje bij de nieuwbouwprojecten en het beleggingsvastgoed van Brody.