Nieuwbouw versus renovatie: wat past bij jou?
Voor woningzoekers die hun nieuwe woning naar hun hand willen zetten, zijn er vaak 2 opties: of ze kiezen voor een nieuwbouw, of ze kopen een ouder huis of appartement, om te (laten) renoveren. Maar wat is op het einde van de rit de beste keuze? En wat is het voordeligst? We helpen je kiezen aan de hand van een paar simpele vragen.
Wil je de touwtjes zelf in handen houden?
Als je renoveert ben jijzelf de projectleider. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden, maar ook voor de planning, de vergunningen en de aanvraag van eventuele premies.
Het voordeel daarvan? Je kan de verbouwing helemaal naar je eigen wensen plannen. Het nadeel? Dat allemaal zelf opvolgen kan voor een behoorlijke last zorgen. Bovendien kan het gebeuren dat je bepaalde dingen als vergunningen of premies over het hoofd ziet.
Bij nieuwbouw is het zo dat jij alle keuzes maakt naar indeling en inrichting toe, en dat je je van het verdere proces niet veel aan hoeft te trekken. Je moet geen leveranciers zoeken. Je moet geen ingewikkelde planningen in elkaar boksen. Je geeft simpelweg de touwtjes uit handen tot de dag van de oplevering.
Wat is je budget en hoe flexibel is dat?
Als je kijkt naar budget, zijn er grote verschillen tussen nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ten eerste is er het totale prijskaartje. Dat van een renovatiewoning lijkt op het eerste gezicht het aantrekkelijkst, omdat je bij het renoveren van een woning ouder dan tien jaar maar 6% btw betaalt. Bij een nieuwbouwwoning is dat 21%. Assistentiewoningen liggen daartussen met een btw van 12%.
Maar staar je niet blind op deze percentages alleen. Want bij een nieuwbouwwoning ligt het budget bij het begin van de rit vast, en zullen daar weinig of geen extra kosten bijkomen. Bij een renovatieproject daarentegen, kunnen altijd nog lijken uit de kast vallen, waardoor de kosten veel hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Hier een afgelijnd budget voor opstellen is dan ook veel moeilijker, en je zal altijd rekening moeten houden met onverwachte extra kosten.
Ga je voor een strakke planning of spreid je liever de kosten (en werkuren)?
Bij een nieuwbouw(project) ligt de planning vast. Die is nauwkeurig opgesteld en zal meestal ook nageleefd worden. Jij kan daardoor op je beide oren slapen, en weet ruim op voorhand wanneer je je verhuis kan plannen.
Dat is anders bij renovatie, waarbij je de planning in de meeste gevallen in eigen handen hebt. Dat heeft voordelen – je kan de werken en dus ook de kosten naar believen spreiden, maar het brengt zeker ook risico’s mee. Want als een van je aannemers vertraging oploopt, heeft dat een domino-effect naar de verdere werken toe. En dat zorgt ervoor dat je het hele boeltje moet herplannen, maar ook dat je bijvoorbeeld je geplande verhuisdag zal moeten uitstellen.
Hoeveel belang hecht je aan energieverbruik en -kosten?
Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan strenge normen. Je energieverbruik zal dus gegarandeerd lager zijn dan wat je met renovaties alleen kan bereiken, omdat je daar moet werken met bestaande structuren en bovendien aan minder strenge regels moet voldoen.
Wat als je je huis weer verkoopt?
De materialen die gebruikt worden voor nieuwbouwprojecten zijn gloednieuw en meestal van topkwaliteit. Daardoor kan je bij verkoop vaak nog een mooie prijs krijgen. Bij renovatie verkoop je een huis op leeftijd, waarbij sommige materialen al wat ouder zijn, en dat voel je in de verkoopprijs.
We vatten het graag samen als volgt: heb je een strakke verhuisdeadline en wil je graag zekerheid dat je bij een eventuele verkoop een behoorlijke prijs krijgt? Kies dan voor nieuwbouw. Ben je niet vies van wat avontuur en kan je je flexibel opstellen wat timing en kosten betreft? Dan is renoveren misschien wel iets voor jou.
Heb je de knoop doorgehakt en wil je voor nieuwbouw gaan? Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan zeker hier eens een kijkje.