Jongeren investeren steeds meer in vastgoed (en dat is slim)
Je kan er als jongere niet omheen: het wordt steeds moeilijker om een woning of appartement te kopen. Als je niet kan rekenen op financiële steun, bijvoorbeeld van je ouders, is het immers niet makkelijk om je eigen inleg bij elkaar te krijgen. En toch hoeft dat niet te betekenen dat jouw droomhuis een onmogelijke zaak wordt. Je moet alleen weten hoe je het moet aanpakken.
Je kan de krant niet openslaan of je komt ze tegen: de doemberichten over de huizenmarkt. “Jongeren kopen steeds minder woningen”, of sterker nog “Het is voor jongeren onmogelijk om een appartement te kopen”. Maar dat is niet helemaal waar, tenminste, als je het verstandig aanpakt.
Klein beginnen…
Zo zien we steeds meer jonge vastgoedinvesteerders, die een woning of appartement kopen om te verhuren, voor ze een huis voor zichzelf kopen. Hun geheim is eigenlijk simpel: ze bergen hun droomhuis – waarvoor ze meer eigen inbreng nodig hebben dan ze vandaag op tafel kunnen leggen – tijdelijk op in de koelkast, en gebruiken het spaargeld dat ze wél hebben, om te investeren.
In afwachting van je eigen droomhuis, kan je op zoek gaan naar een kleine woning of appartement (bijvoorbeeld een studio), om te verhuren. Voor zo’n woningen heb je minder eigen inleg nodig dan voor het grotere huis dat je zelf graag zou willen, en je kan (een deel van) de huuropbrengsten gebruiken om de hypothecaire lening af te betalen.
…en dan je droomhuis kopen
Het rendement op vastgoed is nog altijd stabiel en relatief hoog, dus na een aantal jaren verhuren, heb je misschien al wel flink wat extra cash verzameld. Bovendien kan je in het beste geval je eerste aankoop ook nog eens verkopen tegen een hogere prijs. Dat geld kan je dan allemaal gebruiken om op zoek te gaan naar een groter huis voor jezelf.
5 tips om te investeren als jongere
- Ga op zoek naar een up-and-coming buurt. Dat zijn buurten waar de prijzen nog relatief laag zijn, maar die groeien in populariteit, en waar de prijzen dus snel zullen stijgen. Je kan deze buurten vaak vinden in de rand van een middelgrote stad, of naast een reeds goed ontwikkelde buurt in een grootstad.
- Kies voor een handige, goed bereikbare locatie in functie van je doelgroep. Nabijheid van stations en bushaltes zijn logisch, maar denk bijvoorbeeld ook aan faciliteiten voor deelauto’s of deelfietsen.
- Zoek een appartement waarbij de kans op onverwachte kosten laag is. Nieuwbouw is over het algemeen een erg veilige keuze.
- Ga op jacht naar de meest voordelige lening. Hiervoor zal je verschillende banken moeten contacteren en hun voorstellen vergelijken.
- Laat je adviseren. Een appartement kan je niet zomaar retourneren als het je niet bevalt, of als je geen huurders vindt. Laat je dus in je keuze bijstaan door mensen die verstand hebben van vastgoedinvesteringen.
Is het voor jou dus vandaag onmogelijk om jouw droomhuis te kopen? Denk er dan eens over na om te investeren in iets kleiner. Misschien is die droomwoning zo wel dichterbij dan je denkt!
Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze projecten hier!