Je woning nalaten aan je kinderen: een schenking of een erfenis?
Wat gebeurt er met je woning als je overlijdt? Het is een lastige situatie om over na te denken, maar voorbereid zijn kan jouw erfgenamen veel kosten besparen. Wil je je huis nalaten aan je kinderen of andere familieleden? Dan loont het om nu al even de verschillende pistes te bekijken: je kan je woning schenken, of de woning laten erven. Wat is het verschil, en wat is fiscaal het interessantst?
In de twee gevallen wordt de woning uiteindelijk eigendom van je kinderen of andere familieleden, maar er zijn fundamentele verschillen. De belangrijkste daarvan zijn de kosten.
Wat zijn de kosten?
Op erfenissen moet er erfbelasting betaald worden. Hoeveel dat is hangt af van de relatie tot de erfgenaam en de waarde van het geërfde goed. De belasting wordt berekend in schijven, dus hoe meer je erfenis waard is, hoe hoger die belasting zal zijn.
Bij een schenking betaal je ook belasting, de schenkbelasting, maar die ligt vaak beduidend lager dan de erfbelasting. Ook hier is het precieze tarief afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger, en de grootte van de schenking. Daar komt nog bij dat als de ontvanger (of een van hen) binnen de vijf jaar na de schenking een energiezuinige renovatie doorvoert, de schenkbelasting voor een deel terugbetaald kan worden.
Wat betekent dat concreet?
Stel, je bezit een woning die 300.000 euro waard is. Die wil je nalaten aan je kinderen. Schenk je hen de woning, ten minste drie jaar voor je overlijden, bedraagt de schenkbelasting 22.500 euro (16.500 zelfs, als er een energetische renovatie aan te pas komt). Erven je kinderen de woning, betalen ze daarop een erfbelasting van 33.000 euro.
Wil je je woning nalaten aan een neef, nicht of ander familielid, zijn de tarieven hoger. Voor diezelfde woning betaalt de begunstigde 50.000 euro schenkbelasting bij een schenking, en maar liefst 150.500 euro als de woning geërfd wordt. Een verschil om rekening mee te houden dus!
Wanneer schenken?
Je woning schenken in plaats van laten erven, is dus vaak voordeliger. Maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.
- Wil je zelf nog in de woning blijven? Dat kan als je schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik. Je bent dan geen eigenaar meer, maar kan er wel blijven wonen.
- Als je binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, wordt de schenking alsnog opgeteld bij de erfenis. Zo komt die in een hogere belastingschijf terecht en betaal je dus ook meer erfbelasting. Schenk dus liever te vroeg dan te laat.
- Laat minstens drie jaar tussen verschillende onroerende schenkingen aan dezelfde persoon, anders wordt de waarde ervan bij elkaar opgeteld en betaal je meer schenkbelasting.
Schenken in schijven
Wat je ook kan overwegen, is om je woning in schijven te schenken. Door telkens een gedeelte van je woning te schenken dat minder dan 150.000 euro waard is, blijf je bij elke schenking in de laagste schijf van de schenkbelasting, mits je natuurlijk drie jaar tussen de verschillende schenkingen laat. Als je je woning van 300.000 euro in twee schijven aan je kinderen schenkt, betaal je twee keer 4.500 euro schenkbelasting. Doe je de schenking in een keer, betaal je 22.500 euro. Met het juiste advies en wat vooruitdenken, kan je dus je erfgenamen flink wat geld besparen.
Nu al investeren in vastgoed waar je kinderen later mee geholpen zijn? Neem een kijkje bij onze projecten, of contacteer ons voor advies over fiscale optimalisatie.