Investeringsvastgoed bemeubeld verhuren of niet? Hier moet je rekening mee houden
Na de aankoop van je investeringsvastgoed, kan je twee dingen doen: ofwel verhuur je het meteen, ofwel neem je nog even de tijd om het appartement in te richten, zodat je het daarna bemeubeld kan verhuren. Een belangrijke beslissing, want die bepaalt wie je pand zal huren, wat je ervoor kan krijgen en wat daar de fiscale gevolgen van zijn.
Wie zijn je ideale huurders?
Gemeubileerde en ongemeubileerde huurwoningen hebben een heel ander doelpubliek. Voel je je comfortabel bij huurcontracten van beperkte duur en mik je op een high-endpubliek van bijvoorbeeld expats? Dan is een ingericht appartement the way to go.
Ook voor studentenkamers is de aanwezigheid van meubilair vaak een pluspunt. Zij hebben immers niet het budget of de tijd om hun vaak tijdelijke verblijf van een volledige inrichting te voorzien.
Als je daarentegen liever werkt met langdurige huurcontracten, zal je met een ongemeubileerd appartement meer succes hebben. Huurders die op zoek zijn naar een vaste stek, willen zich die plek het liefst helemaal eigen maken, en dat lukt niet als er al meubilair voorzien is.
Hoeveel tijd en moeite wil je zelf in het onderhoud van de woning stoppen?
Hoe meer je verhuurt, hoe meer je moet onderhouden. Dus als je je appartement voorziet van een wasmachine en microgolfoven, zal je er ook moeten voor zorgen dat die werken en blijven werken. Als je je appartement gemeubileerd verhuurt, is de kans dus groter dat je wordt opgeroepen voor kleine of grote probleempjes.
Daar komt bij dat je dat interieur ook van tijd tot tijd zal moeten opknappen of vervangen. Zeker als je huurders zoekt in het luxueuzere segment, moet je interieur altijd piekfijn in orde zijn.
Hoeveel moet je huurwoning opbrengen?
En tenslotte heeft de keuze voor bemeubeld of onbemeubeld verhuren ook een invloed op je rendement, en dat op verschillende manieren.
Ten eerste is er natuurlijk een verschil in huurprijs. Een gemeubeld appartement kan je voor een hogere prijs verhuren, dan een ongemeubeld. Hoeveel je dat oplevert, is afhankelijk van welke meubels en toestellen je mee verhuurt, en in welke staat die zijn.
Maar daarnaast is er ook een fiscaal verschil. Verhuur je een gemeubileerd pand, dan betaal je naast de belasting op het inkomen uit de verhuur van het pand, ook belasting op de inkomsten van de verhuur van roerende goederen, oftewel, het meubilair. Die belasting bedraagt 30%. Van het inkomen uit roerend goed kan wel een kostenforfait van 50% worden afgehouden.
Het belang van een huurcontract
Om die fiscale impact te beperken, is het belangrijk dat je je huurcontract daarop voorziet. Als er daarin geen verdeling gespecifieerd is, gaat de fiscus er van uit dat 40% van de huurprijs voor het meubilair is, en 60% voor de huur van de woning. Maar dat is niet de meest gunstige verdeling. Neem dus je eigen verdeling op in je huurcontract, zodat je maar belasting betaalt op het deel van de huurprijs dat werkelijk voor het meubilair bedoeld is!
Als je verhuurt aan een particulier, heeft die verdeling verder geen invloed op de belasting voor het onroerende gedeelte, want daarvoor wordt dan weer géén rekening gehouden met de effectieve huurprijs.
Zo, dat zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je beslist of je je investeringsvastgoed van meubels wilt voorzien of niet. Toch nog twijfels? Contacteer ons gerust!