Hoe lager je E-peil, hoe meer je bespaart
Energieprestatiecertificaten zijn niet meer weg te denken uit de huizenmarkt. De score op dat certificaat, het E-peil, geeft weer hoe energiezuinig jouw woning is, en is bedoeld om duurzaam bouwen aan te moedigen. Het E-peil wordt berekend voor elke nieuwbouwwoning, en na ingrijpende energetische renovaties van oudere woningen. Hoe lager het peil, hoe beter, voor de wereld én voor je portemonnee.
Een laag E-peil vertaalt zich automatisch in lagere verbruikskosten. Dat is alvast een eerste reden om voor energiezuinige oplossingen te kiezen. Maar er is meer, want wie zijn E-peil binnen de perken houdt, kan ook in aanmerking komen voor bepaalde premies of verminderingen. Maar hoe krijg je nu dat E-peil naar beneden?
Op 4 manieren naar een lager E-peil
Optie 1: kies voor een warmtepomp
Een warmtepomp is een alternatief voor je ketel op gas. Het is een zuinig, duurzaam systeem dat warm water produceert voor je sanitair, je verwarming of zelfs de verkoeling van je woning. De energie daarvoor haalt een warmtepomp uit natuurlijke bronnen. Er zijn drie soorten warmtepompen. Welke soort je ook kiest, om optimaal te profiteren van het hoge rendement, gebruik je ze best in combinatie met vloerverwarming.
De eerste optie is een lucht-lucht warmtepomp. Deze haalt warmte uit de omgevingslucht, maar wordt in de praktijk niet vaak gebruikt.
Bekender is de lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, en geeft die door aan water, dat vervolgens door de leidingen gestuurd wordt naar je vloerverwarming of centrale verwarming. Dit soort warmtepomp bestaat uit drie elementen: een buitenunit of verdamper, een binnenunit of condensor en een koelmiddel. Een lucht-water warmtepomp kan gebruikt worden om te verwarmen en te verkoelen, en verlaagt je E-peil met gemiddeld 10 punten.
Een derde en laatste soort warmtepomp werkt met geothermie, of aardwarmte. Deze pomp haalt warmte uit de aarde, en pompt het omhoog. Om van geothermie gebruik te kunnen maken, moeten in de bodem van het bouwperceel verschillende grondboringen gebeuren. De aardwarmte wordt dan uit de bodem gehaald met behulp van een koelvloeistof. De grondboringen zijn gemiddeld tussen de 60 en de 150 meter diep. Omdat geothermie een passieve manier van koelen en verwarmen is, mag je voor je E-peil met dit soort warmtepomp rekenen op een daling van ongeveer 20 punten.
Optie 2: zonnepanelen en -boilers
Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Deze panelen zijn gemaakt van materiaal dat stroom geleidt als er licht op valt. Zodra de zon schijnt, wordt er stroom opgewekt door de cellen op het paneel. Een omvormer zet die stroom vervolgens om tot elektriciteit die je in huis kan gebruiken.
Belangrijk bij zonnepanelen is, uiteraard, de oriëntatie. Staan je zonnepanelen het grootste deel van de dag in de schaduw, zal je geen goede opbrengst realiseren. Wat je dan wel nog kan doen, is investeren in een optimiser, een chip die de opbrengst van elk zonnepaneel vergroot.
Zonnepanelen gaan uitstekend samen met warmtepompen. De elektriciteit die je nodig hebt voor je warmtepomp, kan je zo immers opwekken met zonne-energie. Het plaatsen van zonnepanelen zorgt voor een gemiddelde daling van 1 punt per paneel.
Optie 3: ventilatiesysteem D
Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt dat je de nodige aandacht besteed aan verluchting. Woningen worden steeds luchtdichter, en om de luchtkwaliteit optimaal te houden en condens en schimmelvorming te vermijden, is ventileren de boodschap.
Daarvoor raden we een ventilatiesysteem D aan. Dat zorgt niet alleen voor luchtverversing, maar warmt de binnenkomende lucht ook nog eens op met de afgezogen lucht, zonder geuroverdracht. Zo recupereer je de warmte uit die lucht. Het systeem zuigt lucht af in de natte ruimtes, zoals je toilet, keuken en badkamer, en blaast nieuwe lucht binnen in de droge ruimtes, zoals je leefruimte en slaapkamer.
Met een ventilatiesysteem D win je zo’n 10 punten op je E-peil.
Optie 4: let op je luchtdichtheid
Een laatste belangrijke factor bij het berekenen van het E-peil, is de luchtdichtheid van je woning. Die kan je zelf achterhalen door tijdens de bouwwerken een blowerdoor-test te doen. Zo’n test meet hoeveel lucht er uit je woning kan ontsnappen, waardoor je meteen weet of er nog werk aan de winkel is. Een standaardscore is een luchtdichtheid van v50, maar door er de nodige aandacht aan te geven, kan je die score zelf gevoelig verbeteren. Met een beter E-peil tot gevolg, want de juiste ingrepen kunnen je tot wel 9 punten opleveren.
Hoe lager het E-peil, hoe groter de winst
Het resultaat van al deze inspanningen is, logischerwijs, een drastische verlaging in je verbruikskosten. Maar je kan er nog meer bij winnen. Met een laag genoeg E-peil, kan je vrijgesteld worden van 50 tot 100% van je kadastraal inkomen. We lijsten de voorwaarden voor deze vrijstellingen even voor je op:
Voor nieuwbouwwoningen
Als de omgevingsvergunning werd ingediend voor 2022:
- E-peil tussen E20 en E30: 50% vrijstelling gedurende 5 jaar
- E-peil onder E20: 100% vrijstelling gedurende 5 jaar
Als de omgevingsvergunning werd ingediend vanaf 2022:
- E-peil tussen E10 en E20: 50% vrijstelling gedurende 5 jaar
- E-peil onder de E10: 100% vrijstelling gedurende 5 jaar
Let op, want vanaf 1 januari 2023 worden de voorwaarden verstrengd. Projecten waarbij geen (gedeeltelijke) herbouw plaatsvindt, maken dan geen aanspraak meer op de vermindering of vrijstelling. Of, makkelijker gezegd: je zal dan eerst moeten slopen, om nog recht te hebben op verminderd kadastraal inkomen.
Voor ingrijpende energetische renovaties*
Als de omgevingsvergunning werd ingediend voor 2022:
- E-peil tussen E60 en E90: 50% verlaging gedurende 5 jaar
- E-peil onder de E60: 100% vrijstelling gedurende 5 jaar
Als de omgevingsvergunning werd ingediend vanaf 2022:
- E-peil van E60 of lager: 100% vrijstelling gedurende 5 jaar
De vermindering waar je recht op hebt, zal automatisch toegekend worden vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil werd toegekend. Verkoop je je pand voor het einde van het voordeel? Dan kan de nieuwe eigenaar verder genieten van de vermindering.
*Bekijk de voorwaarden waaraan je renovatie moet voldoen op http://vlaanderen.be/ingrijpende-energetische-renovatie