Hoe krijg je de goedkoopste woonlening?
Het blijft interessant om een woonlening af te sluiten. Maar hoe krijg je het laagste tarief?
Tot op de dag van vandaag trekken we massaal naar de bank om een woonlening af te sluiten voor de aankoop van een nieuwbouwappartement. En dat is ook de internet banken niet ontgaan. Zo heeft de internetbank Keytrade Bank onlangs nog een woonlening gelanceerd die rechtstreeks de concurrentie aangaat met de andere prijsvechters. Maar hoe ben je er zeker dat je de laagste rente krijgt?
Beste woonlening vinden: Bezoeken, bezoeken en bezoeken
De gouden regel luidt: bezoek zoveel mogelijk banken. Wie zijn zoektocht naar een woonlening al eindigt bij de eerste bank, vergooit zijn kansen dat hij elders een goedkoper tarief kan verkrijgen. Banken zijn immers bereid in de rente te knippen als je met een voorstel van een concurrent op de proppen komt. Zo zijn er nog steeds klanten die bijvoorbeeld een lening op 20 jaar afsluiten tegen een rente onder de 2 procent. Dat terwijl het merendeel van de banken een tarief afficheert van om en bij de 2.6 procent. Op de website van Bankshopper.be kan je alle tarieven vergelijken.
Banken zijn bovendien bereid het prijskaartje van je woonlening te doen dalen als je een aantal nevenproducten zoals een brandverzekering afneemt. Maar de realiteit is soms minder rooskleurig. Sommige banken grijpen dergelijke voorwaarden aan om je bijvoorbeeld een duurdere brandverzekering te verkopen. Daarom zijn de kredietverstrekkers sinds april verplicht alle kosten van een woonlening in jaarlijks kostenpercentage te communiceren. Die maatregel moet het voor consumenten eenvoudiger maken om banken te vergelijken. Het kostenpercentage houdt ook rekening met onder meer de commissie voor tussenpersonen, de dossierkosten en ook de registratie- en hypotheekrechten op het krediet.
Rente zegt niet alles
Staar je daardoor niet blind op enkel de rente. Een percentage van 1,8 procent op 20 jaar oogt misschien mooier dan een van 2 procent op 25 jaar, maar dat betekent wel dat je maandelijks meer moet afbetalen. Wie bijvoorbeeld 100.000 euro leent bij een bank voor een woonlening op 20 jaar, betaalt 2.65 procent rente, of 535 euro per maand.
Wie datzelfde bedrag op 25 jaar leent, betaalt een rente van 2.88 procent, of 464 euro per maand. Dat is 71 euro minder per maand dan wanneer u hetzelfde bedrag op 20 jaar afbetaalt. Daartegenover staat wel dat je 5 jaar langer afbetaalt en meer interesten betaalt. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan of de maandelijkse afbetaling binnen je (maand)budget past.
Hefboomeffect zorgt voor meer rendement
Lenen om rijk te worden. Het klinkt tegenstrijdig, maar u kunt uw rendement snel verhogen dankzij het hefboomeffect.
Kies de juiste informatie
Tot slot is het belangrijk de juiste formule te kiezen voor de financiering van de aankoop van uw nieuwbouwappartement. Bij het leeuwendeel van de banken kan je kiezen voor een variabele of vaste rente. Terwijl een vaste rente wordt vastgeklikt voor de volledige looptijd van je contract, wordt een variabele rente op vaste tijdstippen aangepast (afhankelijk van je contract). Zo kan het in tijden van lage rente bijvoorbeeld interessanter zijn om een vaste rente te kiezen. De kans is immers groot dat de rente in de toekomst zal stijgen. Maar hou er rekening mee dat de variabele rente maximaal kan verdubbelen. Indien de variabele rente laag genoeg is, kan die in sommige gevallen interessanter zijn dan een vast tarief in een lage rente klimaat. Vergelijken is hoe dan ook de boodschap.