Hoe herken je een betrouwbare aannemer?
Als het gaat om jouw nieuwe thuis, is alleen het beste goed genoeg. Zeker als je op zoek bent naar een aannemer. Vaak genoeg hoor je in de media verhalen over onbetrouwbare aannemers die beloftes verbreken en slecht werk afleveren, en dat wil je natuurlijk zelf koste wat het kost voorkomen. Maar hoe herken je nu een betrouwbare aannemer?
Aannemers zijn er in heel veel verschillende categorieën, en met alle mogelijke specialisaties. De meerderheid is goed in hun vak en dus een betrouwbare bouwpartner, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Om problemen te vermijden, kan het handig zijn om zelf even een kritische bril op te zetten, voor je met een bepaalde aannemer in zee gaat. Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten.
Check de vakkennis
Wanneer aannemers zich inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), moeten ze aangeven welke activiteiten ze plannen te doen. Daarna onderzoekt het ondernemingsloket of de aannemer voldoet aan de vaardigheden die nodig zijn om die activiteiten uit te voeren. Als het om een gereglementeerd beroep gaat, wordt ook de technische kennis gecheckt.
Het kan dus handig zijn om even zelf na te kijken of de aannemer de activiteit die voor jou van toepassing is, heeft opgegeven bij de KBO. Die activiteiten kan je zelf online terugvinden via de Public Search functie .
Ga op zoek naar referenties
Een goede aannemer heeft ongetwijfeld al heel wat tevreden klanten. Vraag dus gerust naar referenties van eerdere projecten. Daarvoor kan je bij de aannemer zelf aankloppen, maar je kan ook zelf op zoek gaan naar eerdere klanten. Zo krijg je zicht op de manier van werken van het bedrijf, het al dan niet naleven van deadlines en de communicatie.
Is de aannemer erkend?
En dan bestaat er ook een erkenning. Die is niet verplicht voor elke aannemer, maar wel voor aannemers die openbare werken uitvoeren. Een erkenning betekent dat het bedrijf doorgelicht is op financiële draagkracht en technische capaciteiten. En hoewel niet elke betrouwbare aannemer erkend is, zijn erkende aannemers dus doorgaans wel betrouwbaar.
Een lijst met erkende bouwbedrijven vind je op economie.fgov.be.
Wat met labels?
Er bestaan heel wat kwaliteitslabels voor aannemers, maar niet elk kwaliteitslabel is die naam waard. Een voorbeeld van een label dat wel te vertrouwen is, is het Construction Quality label van de Confederatie Bouw. Dat is een nationaal bewijs dat een aannemer(sbedrijf) goed is georganiseerd, klanttevredenheid hoog in het vaandel draagt en ook op technisch vlak voldoet aan de kwaliteitseisen. Verder is VCA-certificatie een meerwaarde en zijn ISO-certificaten (voor de grotere bouwbedrijven) een pluspunt.
Zwaait je aannemer daarnaast nog met andere labels? Probeer er dan achter te komen wat die betekenen en door wie ze uitgereikt worden. Zo word je niet met mooie woorden om de tuin geleid.
Het blijft het belangrijkst om je gezond verstand gebruiken. Ga dus niet blind af op een aanlokkelijk prijsvoorstel, maar neem je tijd om de nodige research te doen. Of laat je ontzorgen en ga in zee met een ervaren projectontwikkelaar.