Groeiende huurmarkt in Vlaanderen goed voor vastgoedinvesteerders
Uit grondig onderzoek blijkt dat de vraag naar huurappartementen in Vlaanderen opvallend groot is. Daarbij zijn ook de huuropbrengsten sterk toegenomen. Lees snel hoe u hier als vastgoedinvesteerder voordeel uit kan halen.
Huurmarkt in Vlaanderen groeit
De Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) analyseerde maar liefst 36.000 huurcontracten uit 2018. Met de soms verbazingwekkende resultaten stelde men de Huurbarometer samen. Een interessant instrument voor iedereen die wil investeren in vastgoed.
In 2018 werden zo’n 80.000 à 100.000 nieuwe huurcontracten getekend. De meeste via een vastgoedprofessional. Een indrukwekkend cijfer. Deze groeiende huurmarkt in Vlaanderen heeft meerdere oorzaken. Zo ‘settelen’ jongeren zich niet onmiddellijk op een vaste stek. Ze huren eerst een aantal jaren. Ze doen dit in afwachting van een meer permanente tewerkstelling, vaste relatie,… De locatie van veel huurappartementen in een stadscentrum of hippe, opkomende buurt is bovendien mooi meegenomen voor het sociaal leven van de huurder.
Dan is er nog het financiële plaatje. Om een wat grotere gezinswoning aan te kopen is er eigen startkapitaal nodig én voldoende afbetalingscapaciteit. Een mensualiteit van 1.200 EUR is tegenwoordig geen uitzondering meer, maar voor velen onmogelijk. Toch zeker als twintiger of jonge dertiger is het heel moeilijk om maandelijks af te betalen. Huurders kunnen een eigen (gezins)woning (nog) niet betalen. Ze zijn volop aan het sparen en huren ondertussen een appartement.
Redenen genoeg dus om zich op de huurmarkt in Vlaanderen te begeven. In elk geval is deze groeiende vraag goed nieuws voor diegenen die beleggen in vastgoed. Check snel dit positieve effect op de huurprijzen:
Gestegen huurprijzen appartementen
De toegenomen belangstelling voor huurappartementen heeft zijn effect op de huurprijzen niet gemist.
Tussen 2005 en 2018 zijn de huurprijzen voor appartementen maar liefst 14% gestegen. Dat zegt Statistiek Vlaanderen. De officiële website van de Vlaamse overheid. Investeerders in vastgoed zien hun rendement de hoogte in gaan. De gemiddelde maandelijkse huurprijs van een appartement in Vlaanderen heeft de kaap van 700 EUR bereikt. Dat blijkt dan weer uit studies van de Huurbarometer. Dit is een gemiddelde. U mag er van uitgaan dat een nieuwbouwappartement een hogere huuropbrengst heeft dan een ouder pand. En dat een goede locatie wonderen doet voor uw rendement. In Antwerpen is de gemiddelde huurprijs voor een appartement bijvoorbeeld 872 EUR. In Knokke-Heist komt dit op 1049 EUR.
Witl u meer weten? Met de Huurschatter van de Vlaamse overheid kan u zelf een simulatie van de huurprijs maken.
De vastgoedspecialisten van Brody kunnen u eveneens een goede inschatting van uw huurrendement geven. Dit gebaseerd op hun jarenlange ervaring, uitgebreide vastgoedportefeuille en cijfergegevens. Zo wisten zij al langer welk type vastgoed het meest rendeert. Dit is bevestigd door de Huurbarometer:
In dit type vastgoed investeert u best: appartementen
Uit de cijfers van 2018 blijkt duidelijk dat de groeiende huurmarkt een appartementenmarkt is. De appartementen domineren. Maar liefst twee derde van de verhuringen via een professional betroffen dit type vastgoed. In woningen zijn huurders minder geïnteresseerd.
Wij geven u graag nog een paar extra tips mee. Een appartement met twee slaapkamers levert u uiteraard meer huur. Daarbij is dit bijzonder interessant voor de eerder genoemde categorie huurders. Een jong gezin met nog onvoldoende middelen voor een eigen woning. Als uitsmijter: een A-locatie is een garantie voor uw rendement. Kijk zeker ook eens naar opkomende buurten van een centrumstad als betaalbaar en rendabel alternatief.
Wilt u als vastgoedinvesteerder genieten van de groeiende huurmarkt in Vlaanderen? Wenst u bijhorende effecten op uw rendement? Neem contact op met Brody of surf al eens langs de instapklare nieuwbouwprojecten.