Een compromis tekenen voor je lening rond is? Het kan!
Wie een woning op het oog heeft, wacht best niet te lang met actie ondernemen. Anders gaat er misschien wel iemand anders mee aan de haal! Maar wat als je lening nog niet rond is? Geen probleem. Je kan zowel in je bod als in het compromis een opschortende voorwaarde laten opnemen. Zo kan je snel een overeenkomst sluiten, maar vervalt die als je je financiering onverhoopt toch niet rond zou krijgen.
Hoe gaat het kopen van een woning in zijn werk?
Voor je op zoek gaat naar een woning, pols je idealiter eerst even bij de bank naar wat voor jou de mogelijkheden zijn. Zij kunnen je nog geen garanties geven, maar kunnen wel helpen bij het bepalen van een budget, zodat je weet wat haalbaar is.
Kom je dan een woning tegen die je bevalt, dan kan je een bod uitbrengen, en met de verkoper een prijs overeenkomen. Als dat gelukt is, tekenen jullie samen het compromis, een voorlopige verkoopsovereenkomst.
Dat hele proces kan snel gaan, dus de kans is groot dat je als kandidaat-koper je financiering bij het ondertekenen van het compromis nog niet helemaal rond hebt. Dat kan immers pas als je weet welk bedrag je uiteindelijk moet gaan lenen, en vaak duurt het even voor je een akkoord bereikt met de bank.
Gelukkig kan je in dat geval een opschortende voorwaarde (laten) opnemen in de overeenkomst. Zo ben je er zeker van dat de verkoop pas doorgaat als je de lening krijgt die je voor ogen hebt.
Wat zijn die opschortende voorwaarden?
Een compromis is in principe bindend. Eens je dat ondertekend hebt, kan je niet meer terug. Tenzij er opschortende voorwaarden in het spel zijn. In dat geval hangt het akkoord tussen de verkoper en de koper af van de vervulling van die voorwaarde – die meestal door de kandidaat-koper gesteld wordt.
Er zijn verschillende soorten opschortende voorwaarden mogelijk, maar ze moeten altijd afhankelijk zijn van derden, en dus niet van de wil van de kandidaat-koper of verkoper alleen. “Ik verkoop deze woning op het moment dat ik er zin in heb” is dus logischerwijs geen geldige voorwaarde.
De opschortende voorwaarde van het verkrijgen van krediet is een van de meest voorkomende (en een van de belangrijkste) voorwaarden die je kan laten opnemen in de overeenkomst. Die zorgt er namelijk voor dat de verkoop niet doorgaat, mocht je als kandidaat-koper tegen alle verwachtingen in geen lening vastkrijgen. Zo kan je met een gerust hart je compromis tekenen, zelfs als je je financiering nog niet 100% rond hebt.
Hoe formuleer je die voorwaarde?
Om beide partijen voldoende in te dekken, is je voorwaarde best zo volledig mogelijk geformuleerd. Zo neem je best op binnen welke termijn de financiering toegekend moet worden, welk bedrag gefinancierd moet worden, en op welke manier de verkoper op de hoogte gebracht wordt van het al dan niet toekennen van de financiering.
Twijfel je bij het opstellen van je bod of compromis? Vraag dan je notaris om raad. Klaar om aan de zoektocht naar een nieuwe woning te beginnen? Dan zijn onze projecten een mooie start!