Coronacrisis maakt assistentiewoningen nog aantrekkelijker
Door het sociale isolement dat ontstaan is in woonzorgcentra als gevolg van de coronacrisis, verhuizen steeds meer ouderen, weg uit de centra. Ze trekken in bij kinderen, gaan opnieuw op zichzelf wonen, of kiezen voor een assistentiewoning. En die laatste optie, die is zo gek nog niet. Er zijn immers talloze voordelen aan assistentiewoningen.
Waar woonzorgcentra de afgelopen maanden volledig op slot gingen, bleef in assistentiewoningen de vrijheid van de bewoners het hoogste goed. Zo kon in assistentiewoningen het dagelijkse leven naar omstandigheden zo normaal mogelijk verder gezet worden.
De voordelen van een residentiële omgeving
Assistentiewoningen zijn in de eerste plaats woningen. Zorg is aanwezig, maar niet te prominent. Dat zorgt ervoor dat het geheel vooral fungeert als residentiële omgeving, waar bewoners hun plan trekken en daardoor ook langer zelfredzaam blijven. Maar het zorgt er ook voor dat elke bewoner zijn eigen plek heeft – en de vrijheid die daarbij hoort.
Inwoners van assistentiewoningen hebben nog steeds hun eigen terras om op te aperitieven en hun eigen keuken om aan het koken, bakken of cocktailshaken te slaan. En als dat niet volstaat, is er natuurlijk ook de gemeenschappelijke ruimte, waar ze kunnen samenkomen rond een gezelschapsspel.
Sociaal isolement? Onmogelijk!
Die gemeenschappelijke delen zorgen er ook voor dat er zelden sociaal isolement ontstaat. Je hebt altijd generatiegenoten in de buurt, en de residenties bevinden zich meestal pal in of aan de dorpskern. Vereenzamen is dus niet aan de orde.
Dat merk je zelfs nu. Een knuffelbuur die elke dag een koffietje komt drinken, een spel petanque in het gemeenschappelijke park, familie en vrienden die langskomen om samen te wandelen… de mogelijkheden zijn bijna uitgebreider dan voor wie in een gewoon appartement woont.
Waar voor je geld
Een derde voordeel aan een assistentiewoning is de prijs, en wat je daarvoor terugkrijgt. In een woonzorgcentrum betaal je een all-inprijs. Die wordt per dag aangerekend en bedraagt gemiddeld € 60. Daarvoor krijg je je verblijf en de permanente zorg, maar daar houdt het ook op.
Een assistentiewoning koop of huur je, en daarnaast betaal je een kleine dagvergoeding voor zorg en diensten. In ruil daarvoor krijg je de vrijheid van een eigen, luxueuze woning met terras, aangevuld met de zorg die jij nodig hebt.
Uitgebreide zorg
Veel mensen twijfelen of ze niet té veel zorg nodig hebben om in assistentiewoningen terecht te kunnen, maar de zorgmogelijkheden zijn er uitgebreider dan je zou denken. Er is heel wat dat op die manier kan opgevangen worden, zonder dat een verblijf in het woonzorgcentrum zich opdringt. Zo kan je zo lang mogelijk genieten van je eigen woning en zelfstandigheid. Een noodknop zorgt er voor dat je je dag en nacht veilig voelt.
Zelfredzaamheid, vrijheid en sociaal contact, gecombineerd met zorg waar die nodig is: assistentiewoningen blijken alweer de ideale formule om op een rustige manier van je oude dag te genieten en zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, coronacrisis of niet.
We hebben assistentiewoningen te koop in Boortmeerbeek en Maldegem. Plan meteen een bezoek in.