Is een rentmeester hetzelfde als een syndicus?

Als je een appartement koopt in een gebouw met meerdere eigenaars, ben je ze misschien beiden al wel tegengekomen: een rentmeester en een syndicus. Allebei beheren ze vastgoed, maar toch zijn hun functies niet hetzelfde. We zetten de verschillen even op een rijtje, zodat jij weet bij wie je terecht kan op welk moment.

Soms kom je een appartementsgebouw tegen met een syndicus en verschillende rentmeesters. Soms is er een syndicus en een rentmeester. En soms heb je alleen een rentmeester, en soms alleen een syndicus. Alles hangt af van de situatie, en de eigenaar(s).

Verschil in verantwoordelijkheden

In de meeste gevallen is een syndicus verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw. Zoals de lift en een eventuele gemeenschappelijke voortuin. Een rentmeester wordt ingeschakeld voor de privé-delen, de afzonderlijke appartementen dus.

Het is dan ook de eigenaar (en verhuurder) van een appartement die de rentmeester aanstelt. De syndicus wordt gekozen door de vereniging van eigenaars van een gebouw. Zij behartigen de belangen van alle eigenaars, bij het beheer van de gemeenschappelijke delen.

Als je huurder belt dat de vaatwasser kapot is, moet je dus bij je rentmeester gaan aankloppen. Terwijl de syndicus instaat voor een defect aan de lift.

Vrijwillig versus verplicht

Een ander groot verschil zit ‘m in de wetgeving. Het is heel eenvoudig: als een gebouw bestaat uit verschillende appartementen en meer dan één eigenaar heeft, is het verplicht een syndicus aan te stellen. Een rentmeester daarentegen is nooit verplicht, en is een vrije keuze van verhuurders.

Het gevolg daarvan is, dat een investeerder die een heel appartementsgebouw bezit (en dus enige eigenaar is), niet verplicht is een syndicus aan te stellen. Die taken kunnen dan eventueel overgenomen worden door een rentmeester, bijvoorbeeld als de eigenaar zich liever niet dagdagelijks bezighoudt met zijn vastgoed.

Waarom een rentmeester aanstellen als je ook al een syndicus hebt?

Een syndicus houdt zich bezig met het administratieve, technische en financiële beheer van de gemeenschappelijke delen, maar daar houdt zijn verantwoordelijkheid dan ook op. De syndicus komt niet tussen als een vaatwasser kapot gaat, of als er financiële problemen zijn met een huurder.

Investeerders die een appartement (of meerdere) kopen om te verhuren, stellen daarom vaak zelf een rentmeester aan om ook het administratieve, technische en financiële beheer van de appartementen zelf over te nemen. Zo besparen ze tijd, en in veel gevallen ook geld, omdat leegstand geminimaliseerd wordt en de eigendom in goede staat blijft.

En ook voor de huurder is het handig als je pand door een rentmeester beheerd wordt, want dan heb je altijd een professioneel aanspreekpunt voor je eventuele opmerkingen in verband met jouw individuele appartement.
– 

De functie van een rentmeester is niet wettelijk bepaald, maar contractueel vastgelegd tussen de beide partijen. Je kan dus als verhuurder zelf bekijken wat je zelf in handen houdt, en waarvoor je de rentmeester inschakelt. Ze kunnen je helpen bij uiteenlopende zaken zoals het zoeken van nieuwe huurders, overleg met huurders, de contracten, het innen van de huurgelden, het indexeren ervan, de boekhouding, opvolging van herstellingen…

Kortom: ze nemen je de rompslomp van verhuren uit handen.

Meer weten? Bekijk of beluister onze podcast over rentmeesterschap hier.