Wanneer moet je je domiciliëren in je nieuwbouwappartement?
Een nieuwe woning! Champagne! Sleuteloverdracht! Housewarmings! En… papierwerk. Wie een nieuwbouwappartement koopt, krijgt ook te maken met alle administratie die daarbij hoort. Je domiciliëring bijvoorbeeld. Wanneer moet je die wijzigen, en waar moet je voor opletten?
Koop je een nieuwbouwappartement waar je zelf ook in wil gaan wonen? Dan moet je vroeg of laat je adreswijziging doorgeven. Dat is belangrijk omdat je in de eerste plaats een officieel adres moet hebben, maar in de tweede plaats kan je adreswijziging ook invloed hebben op de registratierechten en/of btw die je betaalt op de aankoop van je woning.
Wanneer moet je je adreswijziging doorgeven, de basisregel
In principe is het heel simpel: op het moment dat je effectief verhuisd bent, moet je je wijziging van domiciliëring doorgeven. Dat moet binnen de 8 dagen gebeuren, en kan vaak online of bij de dienst Burgerzaken van de plaats waar je gaat wonen. Heb je je verhuis doorgegeven? Dan komt een wijkagent of ambtenaar controleren of je er ook effectief woont. Pas daarna word je ingeschreven op het nieuwe adres, en worden ook de gegevens op je identiteitskaart aangepast.
Korting op registratiebelasting of btw? Dan tikt de tijd
Op zich is dat dus niets bijzonders. Ben je verhuisd? Dan geef je het door. Maar wil je niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan, dan moet je ook de termijn in de gaten houden. Zeker als je plannen hebt om je aangekochte woning eerst nog flink onder handen te nemen, voor je erin trekt.
Dat heeft te maken met je registratiebelasting. Het standaardtarief bedraagt vanaf 1 januari 2022 12%, maar kan ook 3% worden, als je voldoet aan een aantal voorwaarden: je koopt je woning aan als natuurlijk persoon, je gebruikt ze als gezinswoning, het gaat om een bestaande woning én … je betrekt de woning binnen de drie jaar na het verlijden van de akte. Dat betekent dus ook: binnen de drie jaar je domiciliëring aanpassen. Doe je dat niet, dan moet je het verschil bijpassen.
Maar ook als je geïnvesteerd hebt in nieuwbouw, en je komt daarbij in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief bij afbraak en heropbouw, is het moment waarop je je inschrijft van belang. Want ook hiervoor geldt dat je de woning moet gebruiken als enige, eigen gezinswoning. Je moet er dus zonder uitstel je domicilie leggen, om recht te hebben op de verminderde btw-regeling. Bovendien moet je er ook minstens vijf jaar blijven wonen (en je domicilie houden), als je niet met een onverwachte terugbetaling geconfronteerd wil worden.
Conclusie: geef je verhuizing niet te vroeg, maar vooral ook niet te laat door
Eigenlijk is het zeer eenvoudig samen te vatten: ben je verhuisd, geef dan je wijziging van domiciliëring door. En houd ondertussen ook een beetje in de gaten of er geen al te lange termijnen verstrijken, als je aanspraak maakt op verlaagde tarieven. Of dat nu gaat om btw of registratiebelasting.
Nog vragen over je nieuwbouwappartement? Bekijk al onze nieuwsartikels hier.