Lenen in 2021: kies je voor een vast of een variabel woonkrediet?
Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken. Zo zal je waarschijnlijk een krediet moeten afsluiten. Als je kiest voor een hypothecaire lening, moet je kiezen tussen een vast of een variabel woonkrediet. Wat dat precies betekent, en wat vandaag de beste keuze is, dat lees je in deze post.
Koop je een nieuwe woning of appartement, dan is de kans groot dat je daarvoor een hypothecaire lening aangaat. Een spannende stap, want het gaat tenslotte om veel geld! Maar voor je die lening ondertekent, zal je moeten bepalen of je kiest voor een vast of een variabel krediet. En hoewel de rente op dit moment behoorlijk laag staat, waardoor veel mensen neigen naar een vast krediet, valt er voor beide mogelijkheden wel wat te zeggen.
Een vast krediet: voor- en nadelen
Kies je voor een vast woonkrediet, dan zal je rentevoet iets hoger liggen dan wanneer je kiest voor een variabel krediet. In ruil daarvoor krijg je de zekerheid dat je rentevoet voor de looptijd van het contract constant blijft. Je weet dus precies hoeveel je zal afbetalen, en hoe lang dat zal duren.
Een vast krediet is de verstandigste keuze als de rentevoet (erg) laag staat, of als je zelf weinig financiële ruimte hebt om onverwachte tegenslagen, zoals een plotse stijging van de rentevoet, op te vangen.
Een variabel krediet: voor- en nadelen
De rentevoet aan het begin van een variabel krediet, zal lager zijn dan wat je krijgt bij een vast krediet. Maar daar staat tegenover dat dat percentage kan veranderen doorheen de looptijd van je contract. De bank kan je rente dus op vaste tijdstippen verlagen, maar ook verhogen. Op de verhoging ervan staat gelukkig wel een limiet: de rentevoet mag maximaal verdubbelen. Begin je dus met een rentevoet van 1,2%, dan kan die tijdens de looptijd van je contract maximaal oplopen tot 2,4%.
Als de rentevoeten erg hoog staan op het moment dat jij je krediet afsluit, of je hebt de ruimte om wat te schuiven in je financiën, is een variabel krediet waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. Je loopt dan iets meer risico, maar je rentevoet ligt over het algemeen lager.
Een alternatief: het accordeonkrediet
Bij een variabel krediet is het dus zo dat je maandelijkse aflossing kan variëren. Als de rentevoet stijgt, moet je maandelijks meer afbetalen. Dat is anders bij het accordeonkrediet: daarbij geniet je van de voordelen van een variabel krediet, maar betaal je maandelijks hetzelfde bedrag af. Hierbij is het de looptijd van je lening die varieert. Je weet dus hoeveel je per maand zal moeten betalen, maar niet hoe lang de lening loopt, dat is afhankelijk van de schommelingen van de rentevoet.
Wat is op dit moment de beste keuze?
In tijden als deze, waarin de woonkredieten historisch goedkoop zijn, is het aantrekkelijk om voor een vast krediet te gaan. Als je gebrand bent op zekerheid, en op voorhand wil weten wat je te wachten staat, is dat waarschijnlijk ook voor jou het beste idee.
Maar dat neemt niet weg dat het verschil in basisrentevoet tussen een vast en een variabel krediet, het misschien wel waard is om dat extra risico nemen. Vraag dus zeker aan jouw kredietadviseur om de mogelijke situaties grondig te bekijken, en je enkele simulaties van mogelijke uitkomsten te bezorgen, voor je een beslissing neemt.
Benieuwd wat met jouw budget de nieuwbouwmogelijkheden zijn? Vraag het aan onze experts in vastgoed!