6 veelgemaakte fouten bij beginnende vastgoedbeleggers
Vastgoed is een uitstekend idee voor wie wil beginnen beleggen, maar weinig ervaring en kennis heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd vlekkeloos verloopt. Enkele fouten zien we bij veel beginnende vastgoedinvesteerders terug, maar jij? Jij kan ze vermijden. Als je verder leest uiteraard.
1. Een investering kiezen op basis van gevoel in plaats van rendement
Een appartement kopen om te verhuren is een heel ander paar mouwen dan een eigen woning uitzoeken. Waar bij die laatste “de klik” ontzettend belangrijk is, moet je bij een investering toch echt rationeler te werk gaan. Die oude kachel die er zo charmant uitziet, zorgt er misschien net voor dat huurders op je appartement afknappen, en dat een woning voor jou handig gelegen is, omdat ze naast je sportschool ligt, daar hebben potentiële huurders ook geen boodschap aan.
Selecteer je investering dus op basis van objectieve criteria: wat is het te verwachten rendement, is de ligging in trek bij huurders, zijn er belangrijke vernieuwingen of renovaties nodig op korte termijn en hoe makkelijk is de woning in onderhoud? Daarmee valt of staat jouw succes.
2. Te gehaast zijn
Impulsaankopen zijn zelden topaankopen. Sommige investeerders worden zo enthousiast van hun nieuwe vastgoedplannen, dat ze overhaast te werk gaan en zo snel mogelijk een pand willen kopen. We hoeven je niet te vertellen dat dat niet het beste idee is, toch? Langs de andere kant is koudwatervrees ook niet goed. Je moet dus op zoek naar de gulden middenweg tussen voldoende research doen en wachten op een goede kans, en…wachten op Godot.
3. Te veel verwachten
Beginnende beleggers die snel rijk willen worden, moeten we helaas teleurstellen: (doordachte) vastgoedinvesteringen zijn toch echt langetermijninvesteringen. Dat betekent dat je niet meteen zal zwemmen in het geld, maar ook dat je minder risico’s hebt. Verwacht dus niet dat je binnen het jaar een gigantisch vastgoedimperium opbouwt, maar pak het stap voor stap aan.
4. De zaken te ruim zien
Als je een succesvolle investering wil doen, moet je weten wat je koopt, en vooral: waar je het koopt. Ga dus op prospectie in de buurt waar je wil zoeken, zorg dat je weet hoe de stad of gemeente in elkaar zit, waar mensen naartoe gaan, en hoe ze dat doen. Je bent beter af met een kleiner “werkgebied”, dat je kent als je broekzak, dan met verschillende appartementen verspreid over het land, waarvan je niet echt weet waar ze liggen.
5. Focussen op het pand en niet op de huurder
Dan kan je nog zo’n prachtig pand hebben, als je het niet verhuurd krijgt, mislukt je investering gegarandeerd. Om dat te vermijden, moet je goed weten wie jouw publiek is. Wil je beleggen in een studentenstad? Dan is een studentenkamer of een kleine studio waarschijnlijk erg in trek. Zit je meer in de buurt van (internationale) kantoren? Dan is het misschien interessant om te denken aan gemeubelde appartementen voor expats.
Weet dus aan wie je wil verhuren, voor je een pand kiest om te verhuren.
6. Geen financieel plan hebben
Een woning kopen is (helaas) geen kwestie van een koffertje geld op tafel leggen en wegwandelen met een sleutel. In de meeste gevallen komt er een lening bij kijken, en moet je zelf ook de nodige middelen kunnen voorzien. Bovendien moet je als verhuurder ook altijd wat reserve achter de hand hebben voor belastingen, herstellingen en onderhoud.
Laat je dus zeker adviseren voor je aan een vastgoedbelegging begint, zorg ervoor dat je je cijfers op orde hebt en zet een potje opzij voor noodgevallen.
Zo, met deze kennis sta je weer een stap verder in je vastgoedplan. Benieuwd naar onze investeringsappartementen? Bekijk ze hier!