Welke verzekeringen heb je nodig voor je nieuwbouwappartement?
Of je nu een nieuwbouwappartement hebt gekocht – als investering of om zelf te betrekken – of op het punt staat om er eentje te huren: bepaalde verzekeringen zijn onmisbaar. Maar welke verzekeringen heb je nodig in welke situatie? En welke verzekeringen zijn verplicht? We hebben een handig overzicht gemaakt, zodat je straks zeker niet voor verrassingen komt te staan.
Situatie 1: je hebt een nieuwbouwappartement gekocht om zelf te betrekken
Als je een nieuwbouwappartement hebt gekocht waar je zelf in wil gaan wonen, zijn er geen verplichte verzekeringen, behalve wanneer er een blokpolis afgesloten wordt. Maar er zijn wel enkele aanraders.
Blokpolis: koop je een nieuwbouwappartement, dan ben je meestal (dat kan je terugvinden in de statuten) verplicht om je aan te sluiten bij de blokpolis. Dat is een verzekering die afgesloten wordt door de syndicus voor een heel appartementsgebouw. Zowel de gemeenschappelijke delen als de individuele appartementen worden hierdoor beschermd.
De vereniging voor mede-eigenaars kan op dezelfde manier ook beslissen om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering te nemen voor het hele gebouw.
Extra individuele woningverzekering: zelfs als je appartement beschermd is door de blokpolis, zijn je inboedel en persoonlijke bezittingen dat niet. Het is dus aangewezen om nog een aanvullende woningverzekering voor jezelf af te sluiten om je te beschermen bij brand, inbraak of water- en stormschade. Ook als je appartement luxueuzer is afgewerkt dan een gemiddeld appartement in je gebouw, kan je die meerwaarde het best apart verzekeren.
Bekijk zeker de mogelijkheden bij de verzekeraar die ook de blokpolis verzorgt, zo vermijd je in sommige gevallen dat je de franchise twee keer moet betalen of er discussie ontstaat.
Familiale verzekering: of je nu een huis bezit of huurt, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – de familiale verzekering dus – is eigenlijk een must. Deze verzekering beschermt je tegen schade die je aanbrengt aan (spullen van) derden. Als jij een bloempot van je balkon laat vallen bijvoorbeeld, recht op iemand z’n hoofd, zal de familiale verzekering daarin tussenkomen.
Verzekering gewaarborgd wonen: als je een hypotheek hebt afgesloten voor het kopen van een appartement, dan kom je misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen van de Vlaamse Overheid. De voorwaarden waaraan je moet voldoen, vind je hier.
Situatie 2: je wil je nieuwbouwappartement verhuren
Wie investeert in een appartement om te verhuren, ziet zijn investering natuurlijk het liefst zo goed mogelijk beschermd. Een goed verzekeringspakket is daarbij essentieel.
Blokpolis: als eigenaar betaal je waarschijnlijk mee voor een blokpolis. Dat is een verzekering die alle appartementen en de gemeenschappelijke delen van het gebouw dekt. Dat is namelijk een pak voordeliger en makkelijker dan elk appartement afzonderlijk te laten verzekeren. De vereniging voor mede-eigenaars kan ook een gemeenschappelijke aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Details over de blokpolis(sen) vind je in de statuten.
Woningverzekering: verhuurders zijn verplicht om zich te verzekeren tegen aansprakelijkheid voor brand- en waterschade. Niet alleen aan het eigen appartement, maar ook tegenover derden. Zo ben jij als verhuurder verzekerd mocht er brand- of waterschade ontstaan door jouw toedoen.
Om aan die verplichting te voldoen, ben je meestal voldoende beschermd door de blokpolis, maar die verzekering is vaak beperkt. Het kan dus zinvol zijn om extra waarde (hoogwaardige vloeren, luxueuze afwerkingen, etc.) nog individueel te verzekeren.
Ook je huurders moeten een brandverzekering afsluiten, zodat zij ook gedekt zijn als zij ze schade veroorzaken.
Situatie 3: je huurt een nieuwbouwappartement
Woningverzekering: je huurwoning verzekeren tegen brand- en waterschade is verplicht. Als er schade ontstaat waarvoor jij aansprakelijk bent, ben je daarvoor dus verzekerd. Mocht je dat willen, kan je je woningverzekering ook uitbreiden zodat je bijvoorbeeld ook bij inbraak vergoed wordt.
Familiale verzekering: of je nu huurt of koopt, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (de bekende familiale verzekering) is altijd aan te raden. Zo ben je beschermd tegen schade die je aanbrengt aan derden. Als je bijvoorbeeld een dinner date houdt en je morst hete soep over je gast, dan kan je hiervoor de familiale verzekering aanspreken.
Rechtsbijstand: een handig extraatje
Net zoals je bij je autoverzekering een rechtsbijstandsverzekering kan toevoegen, kan dat ook bij je woningverzekering. Dat kan handig zijn als bepaalde incidenten betwist worden door tegenpartij, en je plots naar de rechtbank moet. Bij geschillen tussen huurder en verhuurder bijvoorbeeld, maar ook als er onenigheid is met de aannemer. In elke situatie is deze verzekering dus het overwegen waard.
Maar vergeet niet dat elke situatie en elk gebouw uniek is. Daarom raden we je aan om je goed te informeren over de aangeraden verzekeringen van jouw nieuwbouwappartement. Dit kan bij de syndicus of bij je verzekeraar. Ben jij nog op zoek naar je droomappartement? Bekijk onze projecten hier.