Hoe verloopt de oplevering van een nieuwbouwappartement?
Je nieuwbouwappartement wordt opgeleverd, je krijgt de sleutels in de hand en de kous is af? Niet helemaal. Er zijn immers verschillende fases in het opleverproces, en die zijn er vooral om jou als koper optimaal te beschermen. Hoe de oplevering van je nieuwbouwappartement precies in z’n werk gaat, dat lees je hieronder.
De voorlopige oplevering: PV opmaken en sleutels overhandigen
De voorlopige oplevering is een mijlpaal voor elke koper. Het is immers het moment waarop de werken afgerond zijn en je eindelijk de sleutel overhandigd krijgt. Het appartement is nu echt van jou!
Maar er komt meer bij kijken dan enkel die overdracht. Want voor jullie de voorlopige oplevering ondertekenen, maak je in het gezelschap van de aannemer en de architect een rondje door de woning. De bedoeling daarvan is dat jullie samen kijken of alles volgens de plannen en afspraken is afgewerkt.
Alle punten die nog afgewerkt of gecorrigeerd moeten worden, worden nauwkeurig opgenomen in het proces-verbaal van voorlopige oplevering. Jullie spreken dan ook meteen onderling af tegen wanneer die werken precies moeten uitgevoerd zijn . Zowel jij, de aannemer als de architect ondertekenen dit document.
De garantietermijn: het jaar tussen twee opleveringen
De garantietermijn voor verborgen gebreken van een nieuwbouwappartement is de periode tussen de voorlopige en de definitieve oplevering. Die tijd gebruikt de aannemer om alle werkpunten die vermeld werden tijdens de voorlopige oplevering naar behoren af te werken. Maar ook voor de koper is die periode van groot belang.
De aannemer moet verborgen gebreken – die tijdens dat jaar opduiken – oplossen. Dit voor de definitieve oplevering een einde maakt aan die aansprakelijkheid.
De definitieve oplevering
En die definitieve oplevering van je nieuwbouwappartement vindt minstens een jaar na de voorlopige oplevering plaats. Ook dit keer bezegelt men de oplevering door een schriftelijk document dat alle partijen ondertekenen. Eens ondertekend, wordt de woning als af beschouwd. Vervolgens vervalt de aansprakelijkheid van de aannemer (tenzij het om grote structurele problemen gaat).
Oplevering van de gemeenschappelijke delen
Ook de gemeenschappelijke delen van een nieuwbouwappartement worden in twee fases opgeleverd. Dat gebeurt niet noodzakelijk op hetzelfde moment. Maar wel volgens dezelfde principes als de oplevering van je appartement, onder leiding van de syndicus. Als mede-eigenaar ben je uiteraard meer dan welkom om de oplevering mee te volgen.
De definitieve oplevering van de gemeenschappelijke delen zal altijd gebeuren voor de definitieve oplevering van je appartement. Dit om zo de bewoonbaarheid van het gebouw te garanderen.
De oplevering is dus een heel traject, dat jou als koper ten volle moet beschermen tegen zichtbare en onzichtbare gebreken. Maar eens dat gebeurd is, kan je wel met een gerust hart genieten van je nieuwbouwwoning. Start meteen je zoektocht.