Investeren in vastgoed voor het nageslacht
Een investering in vastgoed is het meest rendabele alternatief voor het klassieke spaarboekje. Een opbrengsteigendom in de familie is dan ook nooit verkeerd.
Handgift
Je (klein)kind helpen door te investeren in vastgoed is mogelijk via een handgift. Dat wil zoveel zeggen als: geld storten op de rekening van je kinderen zonder tussenkomst van een derde persoon. Op die manier kan je de belastingen van een schenking omzeilen en kan je je kind ten volle ondersteunen. Maar wacht niet tot je oude dag, want dan wordt die schenking aanzien als een deel van de erfenis.
Schenking van vastgoed
Zoek je een oplossing op korte termijn? Dan is in dit geval ook geld schenken een optie. Koop je het pand en schenk je het daarna aan je kind(eren)? Hou dan zeker rekening met de gebruikelijke kosten – o.a. de aktekosten – die bij een vastgoedaankoop komen kijken.
Een andere mogelijkheid van schenking betreft een oplossing op lange termijn. Koop je het vastgoed aan, maar kan je het nog niet meteen schenken? Dan raden we je aan om toch zeker enkele jaren eigenaar te blijven van de woning.
Gesplitste aankoop
Een goede oplossing voor zowel jouw toekomst als die van je kind is een aankoop op gesplitste wijze. Jij krijgt het vruchtgebruik van het pand, maar je kind ontvangt het recht op het blote eigendom. Op die manier kan je gerust je hele leven nog gebruik maken van de woonst. Bijvoorbeeld ook met huuropbrengsten. Wil je het verhuren? Geen probleem, ook op die opbrengsten heb je recht. Kom je te overlijden? Dan betaalt je kind geen successierechten en ontvangen hij of zij meteen ook het vruchtgebruik ervan (naast het blote eigendom).
Een belangrijke noot: de fiscus wil dit soort constructies ontmoedigen en bouwde in het Wetboek der Successierechten een fictiebepaling in, waarbij men de erfgenaam/blote eigenaar ervan beschuldigt dat hij/zij op bedekte wijze (zonder betaling van successierechten) bevoordeeld zou zijn geweest. De bedoeling is dan om dat wettelijk vermoeden te weerleggen. Advies van experts ter zake is bij een gesplitste aankoop geen overbodige luxe.
De erfenissprong
Nog een zijsprongetje: indien je wil, kan je als ouder je erfenis verwerpen in het voordeel van je kinderen. Daardoor erven jouw kinderen rechtstreeks van hun grootouder. Die beslissing ligt helemaal bij jou. Deze erfenissprong is fiscaal gezien zeker interessant, want we springen over een generatie. Daardoor hoef je slechts een keer successierechten te betalen (in plaats van twee keer). Ook kan je als ervende ouder een deel van de geërfde goederen of een deel van de eigen goederen met dezelfde waarde belastingvrij schenken aan de kinderen binnen het jaar na het openvallen van de nalatenschap.
Tijd om te investeren in vastgoed en jouw portie huurrendement
Overweeg je om in vastgoed te investeren? Bekijk zeker ons aanbod nieuwbouwprojecten en beleggingsvastgoed.