Een appartement kopen? 7 tips
Kopen is beter dan huren, zo wordt vaak beweerd. En, wij Belgen dromen traditioneel van een eigen plek onder de zon, en dat het liefst zo vroeg mogelijk. Nadat je enkele panden hebt bezocht sta je plots aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in jouw leven. Dan begint het pas. Wanneer je van plan bent om een appartement te kopen, zijn er (minstens) 101 zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom durven er nogal wat zaken zijn die je over het hoofd kijkt. Wij gingen te rade bij onze Brody vastgoedexperts. We hebben een lijstje klaar met de belangrijkste zaken die je zeker niet mag vergeten.
Jouw appartement kopen tegen de juiste prijs.
Stoot je tijdens jouw zoektocht op een interessante woning? Ga steeds na of de gevraagde prijs realistisch en correct is voor het appartement. Factoren zoals de ligging, de bewoonbare oppervlakte, uitgevoerde renovatiewerken, het bouwjaar en de energiezuinigheid hebben een invloed op prijskaartje van jouw toekomstig stekje. Durf rond te neuzen en te vergelijken.
Daarnaast geeft de Federale Overheidsdienst Financiën de berekening van de gemiddelde aankoopprijzen per gemeente vrij. Wil je meteen nagaan of de voorgestelde prijs redelijk is, geef dan de postcode in via Kadaster.
Durf onderhandelen!
Tijdens jouw zoektocht heb je al heel wat kennis vergaard, heb je je laten informeren door experts en sta je stevig in jouw schoenen om te onderhandelen over de vraagprijs. Maar, wist je dat zaken zoals noodzakelijke renovaties of ondermaatse energieprestaties een invloed hebben op het kostenplaatje? Hierbij kan je rekenen op zo’n 10% tot 15% onder de vraagprijs.
Statuten en gedwongen mede-eigendom: laat je informeren.
Na het kopen van een appartement in een appartementsgebouw, stap je vaak automatisch in een gedwongen mede-eigendom. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke trappenhal of een lift. Deze onderdelen zijn bestemd tot het gemeenschappelijke gebruik van twee of meerdere eigenaars in datzelfde gebouw, waarvan zij de verdeling niet kunnen vragen. Bekijk daarom steeds de statuten van het appartementsgebouw om na te gaan welke gedeelten van jou persoonlijk zijn en welke gemeenschappelijk.
Bovendien geven de statuten ook een overzicht welke kosten de gemeenschappelijke onderdelen met zich meedragen en hoe deze verdeeld worden tussen alle eigenaars. We maken een verdeling tussen enerzijds het privé gedeelte en een onverdeeld deel in de gemeenschappelijke ruimtes anderzijds. Dit heeft als gevolg dat je als koper tevens verantwoordelijk wordt gesteld voor de lasten die verbonden zijn aan de mede-eigendom (onderhoud, vernieuwing en herstellingen).
Maak kennis met het begrip ‘Syndicus’.
Of je nu reeds eigenaar bent, of je zoekt nog naar een geschikt appartement, de term “Syndicus” heb je allicht de revue horen passeren. De syndicus is de (rechts)persoon die instaat voor het beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom (bijvoorbeeld: gevel, dak, gang, tuin, lift enzovoort).
Weet dat je als eigenaar rechten en inspraak hebt in het beheer van het appartementsgebouw in verhouding tot het aandeel die je hebt in de algemene delen van het gebouw. Zo moet de syndicus je een overzicht bezorgen van de hangende gerechtelijke procedures die verband houden met de mede-eigendom. Verder staat de syndicus in voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Hij/zij is verplicht het bedrag van het werkkapitaal en dat van het reservekapitaal mee te delen.
- Reservekapitaal: Hieronder verstaan we het bedrag bestemd voor de financiering van niet-periodieke uitgaven. Denk hierbij aan activiteiten zoals: de reparatie of vernieuwing van een lift, het leggen van een nieuwe dakbedekking, een noodzakelijke vernieuwing van het verwarmingssysteem.
- Werkkapitaal: Dit kapitaal omvat de voorschotten betaald door de mede-eigenaars, als voorziening voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke delen, de beheerskosten en de uitgaven voor de huisbewaarder.
Merk ook de verborgen gebreken op.
Vochtproblemen achter bepleisterde muren, problemen met de afvoerleidingen, een verwarming in slechte staat, een bodem die verontreinigd blijkt te zijn… slechts enkele gebreken die je als koper niet meteen merkt, die wel eens serieus roet in jouw plannen kunnen gooien. Wanneer je echt op zeker wil spelen, en gaat voor 100% zekerheid schakel je best voor de ondertekening een specialist in.
Laat je informeren over de Verzekering Gewaarborgd Wonen.
De Vlaamse – en Waalse overheid stellen gerust en introduceerden de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen. Sluit je een hypothecaire lening af voor het bouwen, kopen of verbouwen van een woning? Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kan je je voortaan kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met andere woorden, de Verzekering Gewaarborgd Wonen helpt uw hypotheek betalen wanneer je ziek wordt of uw job verliest. Wat ons allemaal wel zal geruststellen, nietwaar?
En vooral… Vergeet niet om plezier te hebben in het hele verhaal!
Of het nu gaat om jouw allereerste woning of om het kopen van een tweede appartement, in welke levensfase we ons ook bevinden, het blijft een fantastisch spannende stap in je leven. Laat keuzestress, de bijkomende spanningen en het effectief verhuizen geen domper zijn op de feestvreugde. Neem de tijd om stil te staan in het midden van alle chaos. Kijk vol bewondering naar die gevel van jouw ‘thuis’.
Hulp nodig bij de zoektocht naar jouw nieuwe (t)huis? Contacteer de vastgoedspecialisten van Brody voor tips en ontdek samen met ons het ruime aanbod nieuwbouwvastgoed. Wij helpen u graag verder.